Jak péct zdravěji
- Bílý cukr nahraďte třtinovým (prodává se i moučkový)
- Bílou mouku nahraďte nebo doplňte celozrnnou, kokosovou, mandlovou nebo špaldovou
- Med nahraďte javorovým sirupem nebo pampeliškovým medem (med sám o sobě nevadí, ale pečením se stává nestravitelný)
- Koření – “čím více, tím lépem”, kardamom, skořice, sušený zázvor, mletý hřebíček
- Máslo nahraďte ghí
- Pečte s láskou 😉
Dýňové perníčky
Ingredience: pohanková mouka 100g, dýňové pyré 40g, vejce 1ks, perníkové koření 1 lžička, prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička, javorový sirup 1-2 lžíce, ghí 50ml
Postup: Vytvořte těsto a nechte jej ideálně přes noc odpočinout v lednici, vyválejte jej a vykrojte tvary. Pečte přibližne 10 min na 180 stupňů.
Kokosové sušenky
Ingredience: 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku kokosové mouky, 1/2 hrnku kokosového másla (nebo ghí a kokosový olej půl na půl), 1 hrnek třtinového cukru moučka, 1/4 hrnku kokosového mléka, dužina z 1 vanilkového lusku, vrchovatá lžička mletého kardamomu
Postup: Vytvořte těsto, vlijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 30 min na 180 stupňů. Po vyjmutí z trouby je nakrájejte na čtverečky a můžete je obalit v moučkové cukru.
Pečení si užijte a pokud toho máte moc, myslete na to, že je lepší cukroví koupit a jít si odpočinout, než se u trouby ztrhat 😉