Možná jste se někdy, stejně jako moji klienti, ptali, v čem je ghí lepší než máslo. Pojďme se na to společně podívat.
Co je to ghí?
Ghí, nebo-li přepuštěné máslo, je máslo zbavené veškerých nečistot a vody. Je to čistý tuk. Má delikátní jemnou chuť a vydrží celé měsíce mimo lednici.
Benefity ghí
- Na rozdíl od másla nezvyšuje cholesterol. Podle mnoha studií jej dokonce snižuje. Pokud je Váš celkový cholesterol vyšší než 230mg/dl, měli byste se i Vy raději ghí vyhýbat.
- Má méně mléčného proteinu a cukru, proto jej často tolerují i osoby s nesnášenlivostí mléčných výrobků.
- Má vyšší kouřový bod než máslo, proto se tak snadno nepřepálí.
- Na tělo působí protizánětlivě.
- Podporuje tráverní a absorpci živin.
- Dokáže pronikat hluboko do tkání, proto jej v ájurvédě používáme jako nosič (anupán) pro byliny. Ghí povaříme v odvaru z bylin a vznikne tak medikované ghí, které donese účinky bylin do hlubších tkání. Díky této vlastnosti ghí skvěle vyživuje nervovou soustavu, mozek a zlepšuje paměť.
- Tkáně zvlhčuje, vyživuje a zároveň čistí.
- Zvyšuje ódžas, které je základem naší imunity.
- Je sattvické, což zjednodušeně znamená, že přispívá k vnitřnímu klidu.
- Nejvíce prospívá lidem s konstitucí Pitta a Váta. Kaphy jej mohou užívat v mírném množství.
Jak ghí používat
- Ghí používejte k vaření. Hodí se téměř ke všemu, kromě masa, ryb a mořských plodů.
- Ghí si můžete namazat i na teplý toast nebo si podle indického zvyku dejte lžičku ghí na čerstvě uvařenou rýži. Tento zvyk si v Indii zamilovala moje dcera.
- Ghí můžete použít i jako krém na obličej a oční okolí.
- Jako terapeuté s ním pracujeme při léčbě především ve formě medikovaného ghí (ghí vařené v bylinném odvaru). To se používá vnitřně, zevně nebo při pančakarma procedurách (ájurvédská očista).
Jak si ghí připravit
Ghí si dnes můžete koupit téměř kdekoliv. Pokud ale máte čas a chuť, zkuste si jej vyrobit sami. Ideální množství pro začátek je 500g nesoleného másla. To vložíte do kastrolu s tlustým dnem a nepřilnavým povrchem a máslo rozpustíte na středním plameni. Když je máslo rozpuštěné, ztlumte plamen na minimum a nechte ghí probublávat. Odstraňujte pěnu a veškeré nečistoty, které vyplavou na povrch. Nikdy hrnec nezakrývejte.
Harish Johari radí dát do 500g másla vařit 8 celých hřebíčků. Ghí tak získá ještě delikátnější chuť a hřebíčky pomohou při čistícím procesu.
Jak poznám, že je ghí hotové
- Změní se jeho vůně (bude připomínat vůni popcornu).
- Změní se barva na zlatavou.
- Změní se i zvuk, které vařené máslo při procesu vydává a také se změní charakter páry.
Když je ghí hotové, zceďte jej přes plátenko do suché a čisté nádoby. Pozor na vlhkost! Pokud se do nádoby dostane vlhkost, ghí Vám zplesniví.
Jak poznám, že se ghí spálilo
- Barva bude do hněda
- Vůně bude po oříšcích
Spálené ghí musíte bohužel celé vyhodit, rozhodně jej nepoužívejte.
Ať už si ghí vyrobíte sami nebo si jej koupíte, přeji Vám dobrou chuť.